Το τελευταίο διάστημα όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρη σε αγριότητα επίθεση σε βασικά ζητήματα της καθημερινής και εργασιακής μας πραγματικότητας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν υπήρξαν ικανές δυνάμεις – αναχώματα που να αποτρέψουν την επίθεση και να οργανώσουν αποτελεσματικά τους απλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να αποδέχονται «εύκολα» τη διαφορετικότητα και τον δημοκρατικό διάλογο και να προωθούν την ταξική ενότητα στη βάση των προβλημάτων. Πάνω σε αυτό τον βασικό προβληματισμό δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πρωτοβουλία

Συνάδελφοι,

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι η αρχή μιας πρωτόγνωρης επίθεσης σε βάρος όλων των εργαζομένων, σε βάρος όλων μας. Καλούμαστε να ζήσουμε σε μια νέα εποχή όπου θα κυριαρχούν η ανεργία ,οι απολύσεις ,η ανασφάλεια ο φόβος, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις , και οι περικοπές βασικών κατακτημένων δικαιωμάτων όπως είναι ο σταθερός μισθός, το 8ωρο.

Την ίδια στιγμή το συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίζεται ως το πιο βραδυπορούν τμήμα της κοινωνίας. Η πλειοψηφία της ηγεσίας του έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η νεοφιλελεύθερη επίθεση να μη βρίσκει ικανό αντίπαλο στο εργατικό κίνημα. Υπάρχει μία τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της οξύτητας της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς και της συμβιβαστικής στάσης της πλειοψηφίας της ηγεσίας των συνδικάτων.

Συνάδελφοι

Δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς και παλινδρομήσεις πρέπει εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας , να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ,να πιέσουμε τα σωματεία , να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας , να αντισταθούμε για αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς .


3 σχόλια:

  1. Tα κυριότερα μέτρα του ΔΝΤ είναι:

    1. Κατάργηση (τυπικά: “τριετές πάγωμα”) της εθνικής συλλογικής σύμβασης που διαμορφώνει τα κατώτερα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που “μαθηματικά” θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των μισθών, κυρίως για τους νέους που θα μπουν στην αγορά εργασίας, ενώ οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα οδηγηθούν σε "α λα καρτ" συμβάσεις και μείωση των αμοιβών τους.

    2. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που στην καλύτερη εκδοχή ενσωματώνονται στις μηνιαίες καταβολές, στη χειρότερη εκπίπτουν σε “πριμ παραγωγικότητας” τα οποία είναι άγνωστο σε πόσους θα δίδονται.

    3. Κατάργηση της διαιτησίας στην οποία μπορούν σήμερα να προσφύγουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται, ότι με τέτοιες αποφάσεις τα δύο τελευταία χρόνια χορηγήθηκαν αυξήσεις στους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι τραπεζίτες αρνούνταν τη διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ.

    4. Καθιερώνεται πλαφόν αμοιβών για νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, που θα κυμαίνεται μεταξύ 350 και 400 ευρώ. Οι προσλήψεις αυτές, που θα βαφτιστούν "μαθητεία", θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 18 μηνών, προκειμένου οι εργοδότες να προσλαμβάνουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού πρώτα (με τις μειωμένες αποζημιώσεις) ξεσκαρτάρουν υψηλόμισθους υπαλλήλους.

    5. Περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, αλλά και των αντίστοιχων “δώρων” στους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    6. Περαιτέρω μείωση κατά 10% όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο.

    7. Μείωση της αποζημίωσης για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στο μισό.

    8. Απελευθέρωση των απολύσεων με αύξηση του ποσοστού από το 2% τον μήνα, που ισχύει σήμερα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους, σε 4%, πάγιο αίτημα του ΣΕΒ.

    9. Άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο ώστε 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο να επιβαρυνθούν με επιπλέον 5 έως 15 έτη εργασίας.

    10. Αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ (23% από 21% ο ανώτατος συντελεστής, 11% από 10% ο χαμηλός).

    11. Νέες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα.
    Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να θέσουμε εμείς πλέον τις κόκκινες γραμμές αφού κατα ομολογία των ξεπουλημένων κυβερνώντων αυτοί δεν θέλουν (δηλώσεις πάγκαλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας καταδικάζουν στην φτώχια και το ονομάζουν "εθνικό καθήκον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα ήταν η πιό μεγάλη συγκέντρωση της δεκαετίας. Απίστευτος παλμός και αγανάκτηση από τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή