Το τελευταίο διάστημα όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρη σε αγριότητα επίθεση σε βασικά ζητήματα της καθημερινής και εργασιακής μας πραγματικότητας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν υπήρξαν ικανές δυνάμεις – αναχώματα που να αποτρέψουν την επίθεση και να οργανώσουν αποτελεσματικά τους απλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να αποδέχονται «εύκολα» τη διαφορετικότητα και τον δημοκρατικό διάλογο και να προωθούν την ταξική ενότητα στη βάση των προβλημάτων. Πάνω σε αυτό τον βασικό προβληματισμό δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ημι-απασχολούμενος Ημι-άνεργος...

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

* Ένας στους δύο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ένας στους τρεις στην υπόλοιπη χώρα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή εκ περιτροπής

* Οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το Μνημόνιο, μετατρέπουν και τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής

Σε "απασχολήσιμους", όπως το ήθελε άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, μετατρέπουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αξιοποιώντας το γράμμα και, κυρίως, το πνεύμα του Μνημονίου που έχει ασπασθεί και προσπαθεί να εμφυσήσει στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη "μεταρρύθμιση" των εργασιακών σχέσεων πριν αυτό γίνει νόμος του κράτους.

Γενικευμένη αύξηση κατά 33% μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Στο 50% φθάνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, με ταυτόχρονη σημαντική υποχώρηση της πλήρους εργασίας και των προσλήψεων

Ρευστοποιείται ραγδαία η αγορά εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις, προεξοφλώντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την ευελιξία, προχώρησαν ήδη σε μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ενώ αλματώδη αύξηση, που προσεγγίζει ακόμα και το 50% (Αθήνα - Θεσσαλονίκη), σημειώνει η εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα μία στις δύο προσλήψεις αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Όπως είναι φυσικό, σημαντική μείωση (30%) σημειώνει η απασχόληση (και ταυτόχρονα αυξάνει η ανεργία, αλλά και οι απολύσεις), ιδιαίτερα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αφορούν τις μεταβολές στην αγορά εργασίας το πλέον πρόσφατο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Το δεύτερο, σοβαρότατο θέμα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ αφορά τις ίδιες τις επιθεωρήσεις, που αναγκάζονται να διεξαγάγουν ελέγχους με αισθητά λιγότερο προσωπικό. Έτσι, ενώ παρατηρείται αύξηση των ελέγχων κατά 8,47% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, υπάρχει μείωση κατά 6,01% σε σχέση με το 2008, εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση -κατά 14,35%- των υπηρετούντων υπαλλήλων. Οι κοινωνικοί επιθεωρητές από 439 το 2008 έχουν μειωθεί σε 376, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αύξηση των εργατικών διαφορών (5,61% σε σχέση με πέρσι, αλλά και 25.88% σε σχέση με το 2008).

Μετατροπή 6.000 συμβάσεων

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις τρεις νέες προσλήψεις αφορά ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία), ενώ το ίδιο τρίμηνο περισσότερες από 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου έγιναν 64.755 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 15.831 προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Το ίδιο διάστημα 4.768 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «μετατράπηκαν» σε μερικής απασχόλησης και 1.324 σε εκ περιτροπής εργασίας, εκ των οποίων οι 20 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής είναι σημαντικά αυξημένες σε όλη τη χώρα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, παρατηρείται το 50% αυτής της αύξησης, ενώ ακολουθούν πόλεις, όπως η Λάρισα και οι Σέρρες, με σημαντική και αυτές αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.

Όσον αφορά στις νέες προσλήψεις, το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις, που προχωρούν σε προσλήψεις ευέλικτης εργασίας, κάτι που σε ένα βαθμό συνδέεται με την τουριστική δραστηριότητα. Έτσι η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Χαλκιδική και γενικότερα οι πόλεις που έχουν τουριστική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ :ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου