Το τελευταίο διάστημα όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρη σε αγριότητα επίθεση σε βασικά ζητήματα της καθημερινής και εργασιακής μας πραγματικότητας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν υπήρξαν ικανές δυνάμεις – αναχώματα που να αποτρέψουν την επίθεση και να οργανώσουν αποτελεσματικά τους απλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να αποδέχονται «εύκολα» τη διαφορετικότητα και τον δημοκρατικό διάλογο και να προωθούν την ταξική ενότητα στη βάση των προβλημάτων. Πάνω σε αυτό τον βασικό προβληματισμό δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μείωση συντάξεων 7% με το νέο ασφαλιστικό

Μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 7% θα επιφέρουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού που θεσμοθετείται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατά μέσο όρο υποχωρεί στο 65%, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων αν κριθεί ότι με τις ρυθμίσεις δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος. Η αναπροσαρμογή της σύνταξης δεν θα καθορίζεται από την κυβέρνηση μέσω της εισοδηματικής πολιτικής, αλλά από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα διαμορφώνεται με βάση τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανή ακόμη και η μείωση των συντάξεων. Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας, ωστόσο καθιερώνονται αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Επίσης, διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας με 37 έτη ασφάλισης. Από το 2018 προβλέπεται η καθιέρωση βασικής σύνταξης που με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν 360 ευρώ, η οποία θα καταβάλλεται σε όλους σε ηλικία 65 ετών και η ανταποδοτική σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης.
Οι ασφαλιστικοί φορείς ενοποιούνται σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ό, τι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013, οπότε και οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Πηγή: H Kαθημερινή, 11.5.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου