Το τελευταίο διάστημα όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρη σε αγριότητα επίθεση σε βασικά ζητήματα της καθημερινής και εργασιακής μας πραγματικότητας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν υπήρξαν ικανές δυνάμεις – αναχώματα που να αποτρέψουν την επίθεση και να οργανώσουν αποτελεσματικά τους απλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να αποδέχονται «εύκολα» τη διαφορετικότητα και τον δημοκρατικό διάλογο και να προωθούν την ταξική ενότητα στη βάση των προβλημάτων. Πάνω σε αυτό τον βασικό προβληματισμό δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η επιστροφή του... οβολού!

Και στην Ελλάδα έχει φτάσει εδώ και έναν μήνα το εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών που βασίζεται σε μια νέα κοινωνική νομισματική μονάδα: ο οβολός, που δεν είναι παρά η μεταφορά στην Ελλάδα της πρακτικής συμπληρωματικών νομισμάτων που έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες. Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα «οβολός» κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ.

Την ιδέα έφερε στην Ελλάδα ο Νίκος Μπογονικολός, ενώ το σχετικό σωματείο, Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος, έχει και διαδικτυακή σελίδα στο www.ovolos.gr. Πως λειτουργεί; Τα μέλη ανοίγουν έναν λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής τους στο σωματείο «ΟΒΟΛΟΣ Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος». Όταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ξοδεύουν `Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. Το σύστημα θα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης οβολών, με οβολούς σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το καταστατικό του σωματείου το οποίο ιδρύθηκε με την υπ' αριθμό 484/2009 απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Πατρών.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο ένας οβολός (που σημαίνει μικρό σουβλί, λόγω σχήματος) αντιστοιχούσε σε 8 χαλκούς. Το νόμισμα έγινε στρογγυλό αλλά η ονομασία παρέμεινε και πέρασε στα λατινικά ως obulus.

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου