Το τελευταίο διάστημα όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρη σε αγριότητα επίθεση σε βασικά ζητήματα της καθημερινής και εργασιακής μας πραγματικότητας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν υπήρξαν ικανές δυνάμεις – αναχώματα που να αποτρέψουν την επίθεση και να οργανώσουν αποτελεσματικά τους απλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να αποδέχονται «εύκολα» τη διαφορετικότητα και τον δημοκρατικό διάλογο και να προωθούν την ταξική ενότητα στη βάση των προβλημάτων. Πάνω σε αυτό τον βασικό προβληματισμό δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ώρα για ριζοσπαστικά αντίμετρα από την κοινωνία των πολιτών

"ΑΥΓΗ" Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/05/2010

Του Θανάση ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αυτοί που από το 1981 μέχρι σήμερα λυμαίνονται τον τόπο, αυτοί που πλούτισαν άνομα - η πολιτική νομενκλατούρα με τα τσιράκια της και η ντόπια κρατικοδίαιτη οικονομική ολιγαρχία-, αυτοί που έπρεπε να είναι φυλακή (πρωθυπουργοί, υπουργοί, διοικητές οργανισμών, μεγάλοι προμηθευτές του δημοσίου, μεγαλοεργολάβοι, διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι) για εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού, αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και ταπείνωσαν τον απλό πολίτη, αυτοί οι αδίστακτοι μαφιόζοι έρχονται με τη συνδρομή της αναίσχυντης διεθνούς οικονομικής μαφίας να μας... σώσουν!

Δηλαδή, να εξασφαλίσουν ότι οι διεθνείς μαφιόζικοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και funds θα συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εκ του ασφαλούς και ότι η ντόπια οικονομική ολιγαρχία θα εξακολουθεί να πλουτίζει απρόσκοπτα.

Όμως, πλέον, δεν έχει νόημα να επισημαίνει κανείς την αδικία των μέτρων και την απύθμενη ηθική κατάπτωση όλων αυτών που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τον τόπο αυτόν. Δεν αρκεί να είναι ο λαός στους δρόμους. Σήμερα χρειάζονται συγκεκριμένοι ριζοσπαστικοί στόχοι γύρω από τους οποίους να αναπτυχθεί ένα πολύμορφο, μακροχρόνιο, αυτόνομο μαζικό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδικότερα, με κεντρικό σύνθημα “Φέρτε πίσω τα κλεμμένα” και “Κάτω η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική” να απαιτηθεί:

Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, διοικητές οργανισμών του δημοσίου καθώς και των συγγενών τους Α' βαθμού από το 1981 μέχρι σήμερα. Συναφώς να δεσμευτούν και ακολούθως να δημευτούν οι περιουσίες όλων όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους και να μοιραστούν σε συλλογικές εταιρείες νέων ανθρώπων, ανέργων, πολύτεκνων κ.λπ. προκειμένου να τις αξιοποιήσουν επιχειρηματικά. Ακόμη να οδηγηθούν στα δικαστήρια και να πάνε φυλακή εκείνοι για τους οποίους προκύψουν ευθύνες κατάχρησης ή άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Επειδή με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν θεσμοθετήσει προστατεύονταν και ταυτόχρονα πολλά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, να απαιτηθεί η ψήφιση ειδικού νόμου με αναδρομική ισχύ που να καθιστά τα εν λόγω εγκλήματα διαρκή και χωρίς παραγραφή, αφού είναι ιδιότυπα εγκλήματα κατά της κοινωνίας.

Παράλληλα και ταυτόχρονα πρόσθετος στόχος του κινήματος αυτού να είναι η ανάκληση των μέτρων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Επειδή κάποια από τα μέτρα αυτά αντιβαίνουν, ίσως, στο Σύνταγμα και στην κοινοτική νομοθεσία, να αξιολογηθεί από έγκριτους νομικούς η δυνατότητα μαζικής προσφυγής από συλλογικούς φορείς των εργαζομένων και των συνταξιούχων στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για ανάκλησή τους.

Με τα μέτρα που πάρθηκαν συντρίβονται οικονομικά -και όχι μόνο- κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι και άνεργοι. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες. Έτσι πρέπει να αναπτυχθεί κίνημα πολιτών με κεντρικό σύνθημα “δεν πληρώνουμε άλλο τις τράπεζες”. Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης με τα νέα μέτρα να μην πληρώνει στο εξής ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν λειτουργήσει τοκογλυφικά και αδίστακτα.

Κανένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο να μην μείνει ανεκμετάλλευτο. Να καταληφθούν δημόσια ή δημοτικά ή εκκλησιαστικά κτήματα που είναι αναξιοποίητα με στόχο την καλλιέργεια, τη βοσκή, την τουριστική αξιοποίηση και ό,τι άλλο θα συμβάλει στην επιβίωση χιλιάδων απλών ανθρώπων (αγροτών, κτηνοτρόφων, νέων κ.λπ.). Να καταληφθούν δημόσια, δημοτικά και εκκλησιαστικά κτίρια που είναι κενά για να στεγαστούν άστεγοι, φτωχοί που αδυνατούν να πληρώνουν νοίκι.

Για τα προαναφερθέντα να προωθηθούν διαδικασίες από τα κάτω σε πανελλαδική κλίμακα. Οργανώσεις πολιτών, ΜΚΟ, σύλλογοι κάθε είδους και μορφής, αυτόνομα μορφώματα πολιτών και εργαζομένων, συνδικάτα κ.λπ. να έρθουν σε επικοινωνία για τη συγκρότηση μιας Ευρείας Πανελλαδικής Επιτροπής που να πλαισιώνεται από νομικούς για να δημιουργηθεί κίνημα λαϊκό στη βάση των προαναφερθέντων στόχων.

Προφανώς κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να διαδώσουν πλατιά την ιδέα της αυτοοργάνωσης στη βάση των παραπάνω ή άλλων παρεμφερών στόχων. Πρέπει να συγκροτηθεί λοιπόν ένας αρχικός πυρήνας ως ομάδα πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των σκοπών και τη συγκρότηση της Ευρείας Πανελλαδικής Επιτροπής.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ραδιοσταθμός του Συνασπισμού, η "Αυγή", η "Εποχή", εφημερίδες πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας που ενστερνίζονται την ιδέα ενός τέτοιου κινήματος πολιτών να βοηθήσουν ώστε να διαδοθεί το “μήνυμα” και να τεθούν οι πρώτες οργανωτικές βάσεις του εγχειρήματος. Ακόμη πρέπει, νομίζω, να αναδιαταχθεί κάθε κομματική βάση στην κατεύθυνση αυτή, στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Δεν μιλάμε, όπως γίνεται αντιληπτό, για κάποια απλή καταγγελτική αντίδραση, για ένα βραχυχρόνιο κίνημα για το θεαθήναι. Αναφερόμαστε στη δημιουργία ενός μακροχρόνιου, ριζοσπαστικού, μαζικού κινήματος με στόχους πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ηθικά απόλυτα δικαιολογημένους απέναντι σε μια ανήθικη και ανελέητη πολιτική της ντόπιας και διεθνούς πολιτικής και οικονομικής μαφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου